דברים מיושנים שסבים אומרים שללא כוונה פוגעים בנס grandchildren, לפי פסיכולוגיה

Adina Friedmann

חיים עם סבים וסבתות זו מתנה גדולה בעבור כולנו. החוכמה שלהם, הסיפורים המרגשים והיכולת לפנק אותנו לא מהעולם הזה, באמת יוצרים קשרים ייחודיים. אבל לפעמים, עצותיהם המבוססות על אמונות מיושנות עשויות לפגוע בנו לא במכוון. פעמים רבות הם מבטאים אמירות שנשמעות לגיטימיות בדור שלהם אבל לא תמיד מתאימות לשיח המודרני. פסיכולוגיה מצביעה על כך כי חלק מהאמירות הללו, אף אם כוונתן טהורה, עלולות להותיר חותם שלילי על הנכדים. הגיע הזמן להבין את הדינמיקה הזו ולבדוק איך אנו יכולים לגשר על הפערים בין הדורות.

חוכמת העבר מול אתגרי ההווה

סבים וסבתות תמיד עושים שימוש במילים וביטויים כמו "בזמן שלי…" שמובילים אותם להביא את החוויות של הדור שלהם, והכוונה בדרך כלל טובה. הם שואפים ללמד אותנו על ערכים כמו חינוך, סבלנות והערכה לדברים שיש לנו כיום. עם זאת, פסיכולוגית דורות אומרת כי אמירות כמו אלו עשויות לגרום לתחושת אשמה בקרב הנכדים, שמבינים שלדודיהם הייתה חוויה שונה, קשה יותר, ושקשה להם לעמוד באותן ציפיות. המורכבות של החיים בימינו, כולל אתגרים כמו בריונות רשת ואיומים על פרטיות באינטרנט, עשויה שלא להיות מובנת כל כך לסבים.

הבנת ההקשר

האמירות שמביאים עמם הסבים אינן נובעות מרצון לרדות או לביקורת. הם רוצים לשתף אותנו בלקחים שלמדו במהלכם. חשוב להבין כי כל דור מתמודד עם אתגרים משלו, והשלב הזה של הבנה הדדית הוא קריטי. יש למקד אותנו במחשבה טובה: כיצד נוכל לתמוך ולקדם שיח פתוח עם הסבים שלנו, שיבטא גם את הערכים שלהם וגם את האתגרים שלנו.

העברת מסורת עם מודעות

חלק מתפקידנו כנכדים הוא לשמר את המסורות והחוכמות שנמסרו לנו על ידי הקודמים. איך עושים זאת באפן שלא יפגע בתחושת השייכות שלנו בדור הזה? עלינו לחפש משחקים עם משמעות, המשלבים בין המסורת שצמחה מהעבר לבין העולם המודרני שלנו. דבר זה יסייע לשמור על חיבור טהור איתם.

שיח המילים: כשאומרי דברים טובים פוגעים בטעות

לעיתים, במהלך השיח אנחנו שומעים בוודאות אמירות כמו "תלכי כמו גברת" או "לא צריך לבכות, אתה בן". מכאן ישנה מחויבות לקדם את השיח ברחבי המשפחה. אך אם ננתח את האמירות במדויק, נמצא שיש להן פתרונות עבור בעיות מסוימות.

שיח "הבנים לא בוכים"

ביטוי זה שמועבר בסבים רבים, בעבר היה נחשב לנורמטיבי, אך מחקרי הבעיות הנפשיות שנגרמו מאי לגלות רגשות היכו שורש. חשוב להסביר שהבעות רגשיות הן טבעיות ואפילו חיוניות, ולא להכחיש או להסתיר אותן. על הילדים להבין שיש матерית בלהיות אנושי שכוללת כל סוג של רגש, וגם לעודד שיח פתוח על תחושות.

הקושי בשיחות מעמיקות

לעיתים, כשהילדים שואלים שאלות קשות או רגישות, הסבים עשויים להגיב בעדינות ולומר "אתה עדיין צעיר מידי בכדי להבין". התגובה הזו אינה מתאימה לרוח השקפת עולמנו כיום, שבה הקשבה לשאלות של ילדים והבנה היא בסיסית. על הסבים לתמוך בסקרנות של הנכדים, לתת להם ביטחון והרגשה שהם לא נושאים משהו שאסור לדבר עליו.

דרכים בהן סבתות וסבים יכולים לגרום לך להרגיש בטוח ומוגן לכל החיים, לפי פסיכולוגיה

כיצד לשתף פעולה על ההיסטוריה המשפחתית

כמו ששידורים משפחתיים הם בסיסיים לחיבור בימינו, גם השיחות עם הסבים חיוניות רבות. חשוב לעודד שיח משפחתי המשלב היסטוריה משפחתית. חשוב לעודד מקום לשיח על רגשות ועל כל חוויות שקשורות למשפחה, אתגרים וגעגועים של סבא.

התנסויות חיוביות במדיום החדש

הקשבה, הבנה ושיתוף פעולה הם המפתחות להצלחה במערכות היחסים עם הסבים. יש לשוחח על משחקים עם משמעות, כמו גם להרגיש חיבור לדורות הקודמים. במובן זה, היכולות שהילדים מביאים עליהם באהבה, צריכות להתקל בכמה מסרים מורכבים מהעבר.

מקום לחדשנות ולשיח פתוח

שיח זה אמור לכלול חיבוקי סבתא מחממים לצד הבנה מעמיקה לפתרונות הקיימים בהווה. יש לקדם גילוי סקרנות תוך כדי חיבור בין העבר להווה. כמו התפתחותם של ׳עולמות של ילדים׳, כך ניתן לעדכן את האמירות שסבים אומרים כדי למנוע אי הבנה עתידית. בכך, כל צד ירגיש מחובר ולהיות אדם טוב יותר בעתיד.

מסקנות אישיות ושיחה פתוחה

כמובן שאין תחליף לקשרים המשפחתיים, והכבוד ששואבים מהסב והסבתא הוא מתח, חיוני. לכן חשוב לדון, לדון ולעשות חילופי דעות ביני לבין הסבים בסביבה נעימה שמביאה לתוצאה טובה. אם תגלה מחשבה טובה של הסבצת שלך, יעמוד לאחורון מקום להביע רגשות מתחומים שונים.

הדורות משתנים, כל אחד מהם נאבק באתגרים שונים. בכל רקע משפחתי ובכל עיקרון יש מקום לשיתוף. נמשיך לתמוך בסבינו, לספוג חוכמות שהן לא מכוונות, ולעודד שיח שיביא לתועלת לכולנו.

Photo of author
אני עדינה, עיתונאית בת 47 עם תשוקה עמוקה לפסיכולוגיה וטיפוח קשרים אנושיים יפים. באמצעות עבודתי, אני חוקר את המורכבויות של התנהגות אנושית ומערכות יחסים, במטרה לעורר השראה וליידע את הקהל שלי. ברוכים הבאים לעולם שלי!

4 מחשבות על “דברים מיושנים שסבים אומרים שללא כוונה פוגעים בנס grandchildren, לפי פסיכולוגיה”

  1. היכולת של סבים וסבתות ליצור קשרים ייחודיים היא אכן מתנה יקרה. חשוב להבין שאמירות מהעבר יכולות לפגוע, אבל עם דיאלוג פתוח אפשר לגשר על הפערים.

  2. החוכמה והסיפורים המרגשים של הסבים הם אכן מתנה גדולה. זה חשוב להכיר גם במורכבות של העצות שהם נותנים, כדי לשמור על קשרים בריאים ופתוחים.

  3. מאוד מעניין לראות איך אמונות מיושנות משפיעות על הדינמיקה בין דורות. האם יש דוגמאות ספציפיות לאמירות שיכולות לפגוע ולמה כדאי לשים לב?

  4. כיף לדעת עד כמה החוכמה של הסבים חשובה בעבור כולנו! זה מרגש לחשוב על הקשרים הייחודיים שנוצרים בין דורות, גם אם לפעמים יש פערים בדעות.

סגור לתגובות.

בית » חֲדָשׁוֹת » דברים מיושנים שסבים אומרים שללא כוונה פוגעים בנס grandchildren, לפי פסיכולוגיה